Și ce dacă ar crește cota unică? La câte îndură economia și plătitorii de taxe nici nu s-ar simți

Și ce dacă ar crește cota unică? La câte îndură economia și plătitorii de taxe nici nu s-ar simți
Publicat: 28/10/2013, 18:39
Actualizat: 20/01/2014, 19:13

Creșterea cotei unice de la 16% la 22%. Scăderea TVA de la 24% la 22%. Premierul Ponta recunoaște că i-a cerut ministrului finanțelor să facă o simulare. Atât și nimic mai mult. Nu se schimbă nimic, nu se majorează taxele. De unde ați scos-o ? Crin Antonescu, președintele PNL și jumătatea guvernării, spune că această creștere a cotei unice e o discuție pur teoretică, nimic real, demn de menționat. Doar niște contabili schimbă niște cifre să se joace. Și oricum PNL nu susține această creștere a cotei unice.

Singura certitudine, pe care o recunoaște și premierul, este că încasările la bugetul statului sunt sub estimări (un minus de 3,8 miliarde de lei la nouă luni) și în consecință trebuie luate măsuri. Mai ales pentru anul viitor.

Dar dacă ar crește cota unică, deci impozitul pe salariu, pe profit, pe câștigurile din dobânzi, pe câștigurile financiare, de la 16 la 22%? Ce s-ar întâmpla? S-ar prăbuși România, economia? S-ar rupe USL-ul? N-ar mai putea să îndure economia privată și contribuabilii această creștere? Când s-a majorat TVA de la 19% la 24%, iar salariile s-au tăiat cu 25% la stat, că în sectorul privat s-au redus și cu mai mult fără să iasă scandal, a dat cineva foc guvernului și palatului Cotroceni? Au fost ceva proteste la televizor, dar s-a îndurat în liniște. Problema lui Băsescu și a PDL-ului a fost că s-au tăiat salariile la bugetari și au propus reducerea pensiilor, două categorii care votează cu PSD-ul.

Ce mare lucru s-ar întâmpla dacă ar crește cota unică?

– la salarii și venituri discuția ar fi: cine plătește majorarea de impozit? Angajatul sau angajatorul? Tradiția spune că în România angajatul își negociază „netul”, iar taxele, câte or fi, trebuie să le plătească angajatorul. Deci angajații nu au de ce să fie nervoși și să înjure guvernul. Or să înjure companiile, patronii, directorii executivi, pentru că dacă vor să-și țină angajații or să plătească ei această majorare. Dar dacă firmele și patronii, secați de criză, nu vor mai plăti ei această creștere de impozit pe salariu, iar la finalul lunii angajații vor avea un venit net mai redus pe fluturași și implicit mai puțini bani în cont?

– crește impozitul pe profit? Asta e problema patronilor, a companiilor și a multinaționalelor, au de unde, deci să nu-i plângem, ar spune un PSD-ist vechi. Dacă luăm bani de la Petrom, că și așa face un miliard de euro pe an profit, și dăm ceva în plus la buget, nu se supără nimeni. Poate chiar guvernul crește în ochii electoratului că ia mai mulți bani de la bogați și dă la săraci.

– crește impozitul pe câștigurile din dobânzi. Aici ar putea să fie o problemă, dar având în vedere cât de mici au ajuns dobânzile la lei – 4-5% pe an – majorarea de impozit nici nu se mai observă. La un depozit de 5.000 de lei pe un an cu o dobândă de 5%, impozitul care trebuie plătit în plus este de numai 15 lei pe un an, de la 40 de lei la 55 de lei, deci un pachet de țigări. Dacă acel pachet de țigări îl poate lua din piață mai ieftin fără taxe, banii sunt recuperați instantaneu.

– crește impozitul pe câștigurile financiare – bursă sau real estate. Acolo sunt bogații și inițiații, samsarii și latifundiarii, vor înjura, dar nu vor ieși în stradă. Plus că n-au unde să se ducă.

Dar dacă se majorează cota unică de la 16% la 22%, chiar și cu o reducere a TVA de la 24% la 22%, rezultă un plus la buget de 8 miliarde de lei. Cu banii aștia în plus se pot face foarte multe lucruri:

– se majorează salariile bugetarilor și pensiile tuturor cu rata inflației. Avem aproape șapte milioane de oameni mulțumiți, votanți, fideli ai PSD-ului. Ce semnal poate fi mai bun pentru electoratul PSD când anunți că la stat și la pensionari (de care are grijă în fiecare seară ministrul liberal Mariana Câmpeanu) se dau bani, iar la privați, electoratul lui Băsescu și al PNL-ului, e secetă? Iar cei care protestează fie în Piața Universității, fie pe Facebook, adică pătura de mijloc, roboții din multinaționale, cei care nu merg la vot, dar sunt vocali, trebuie să primească o lecție. Așa vă trebuie! Nici să nu veniți la vot!

– sunt mai mulți bani pentru investiții pentru că și așa s-au tăiat în 2013 pentru a ține bugetul sub control și a plăti pensiile și salariile majorate. Iar dacă sunt bani pentru investiții, sunt bani pentru tăieri de panglici, pentru autostrăzi, pentru renovări, pentru lucruri care dau bine în poze.

– cresc banii pentru achiziții de bunuri și servicii, deci se mulțumește clientela de partid, fără de care nu ar exista nici unii, nici alții.

– ar mai fi ceva bani pentru susținerea companiilor de stat care mai au nevoie de o ștergere de datorii, de încă o tură de management politic pentru a-și onora obligațiile.

– sunt bani pentru sănătate, pentru medici, dar și pentru medicamente mai scumpe.

– sunt bani pentru arieratele care mai trebuie plătite. Nu contează că nimeni nu știe câte sunt, cel mai important lucru este să existe bani la buget, că ele vin peste noapte la plată. Iar cine s-a purtat frumos își ia banii.

– sunt bani pentru echilibrarea bugetului, pentru a scăpa puțin de FMI și a nu presa pe evaziunea fiscală. De ce să ne legăm la cap când nu ne doare? Și noi vom avea nevoie de ei, că doar vin alegeri.

– nu trebuie să ne legăm de cei cu munca la negru că s-ar putea să devină nervoși și să le spună salahorilor că nu mai pot să le dea de lucru din cauza celor de la guvernare. Și poate aici sunt un milion de oameni, așa, mai săraci, care vin la vot și se bucură când le dai mălai, zahăr și ulei.

– și cel mai important lucru ar fi pace și liniște între centru și baronii locali, că de ajuns le-a tăiat guvernul banii în 2013.

Nu știu ce va decide guvernul Ponta cu impozitele și taxele la anul, dar știu că fiecare politician își face calcule mai puțin cu gândul la economie, la economia privată, la plătitorii de taxe și impozite și mai mult cu gândul la liniștea și pacea socială, la menținerea la guvernare, la portofelele și cardurile de partid. Pentru asta e nevoie de bani, iar dacă economia curentă nu produce, măcar taxele și impozitele să aducă.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Nicolae Ciucă a demisionat de la conducerea PNL! Ce mesaj a transmis politicianul odată cu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
Se întocmesc liste de buncăre şi adăposturi. Toate clădirile sunt inventariate
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...